TH-Amarant
dr leo kannerhuis brabant

Wat is de visie van de instelling?

 

Centraal staat het bieden van optimale, specialistische zorg aan mensen met ASS. Hierbij staan de cliënt en zijn hulpvraag centraal; het hulpaanbod wordt altijd zo optimaal mogelijk toegesneden op de individuele behoeften en omstandigheden van de cliënt.

 

 

Wat is de doelstelling van de instelling?

 

Onze doelstelling is het op gang helpen en brengen - zo mogelijk met een verwijzing - van een vastgelopen ontwikkeling bij een cliënt met autisme.

 

Belangrijk onderdeel hierbij is het aanleren en vergroten van vaardigheden. Zo ontstaat een zo normaal mogelijk - bij de leeftijd of de levensfase passend - functioneren van de cliënt. We bereiken dit binnen alle milieus zoals het gezin, de school, de woonsituatie, het werk en de vrije tijd. 

 

Wij besteden veel aandacht aan het vergroten van de draagkracht van het gezin.

 

Wat voor soort hulp kan de instelling bieden?

 

De essentie van de werkwijze van het Leo Kannerhuis is dat het autisme en vooral de autistische wijze van informatie verwerken als uitgangspunt in de behandeling wordt genomen en niet de psychische en gedragsproblematiek die daaruit voortvloeit. Het perspectief van problemen met het verwerken en integreren van informatie is voor de behandeling van ASS speciaal van belang omdat deze problemen bij uitstek het dagelijks functioneren beïnvloeden. Autisme grijpt in op alle levengebieden, bovendien hebben mensen met autisme meer dan anderen zogenoemde transferproblemen. Het is van belang per levensgebied de ontwikkeling te stimuleren en dit zoveel mogelijk in de natuurlijke omgeving te doen. Voorts weten we dat bij de zorg aan mensen met autisme het doel moet zijn het aanbieden van langdurige, zonodig levenslange en dus op levensloop gerichte ondersteuning. Beperkingen in de cognitieve functies hebben een negatieve invloed op het functioneren van het ego, omdat deze functies van invloed zijn op de ontwikkeling van het ego. Egozwakte leidt tot nog grotere kwetsbaarheid dan op grond van de informatie- en integratiestoornis te verwachten zou zijn.

 

Bij behandeling van cliënten met ASS kan het volgende ordeningsprincipe gehanteerd worden: Enerzijds wordt gekeken naar de mate waarin er sprake is van een autisme spectrum stoornis en de wijze waarop dit van invloed is op het dagelijks functioneren. Anderzijds wordt gekeken naar de mate van nabijheid / ondersteuning die iemand nodig heeft in het persoonlijk functioneren. Beide aspecten zijn van invloed op de wijze waarop invulling dient te worden gegeven aan het behandelklimaat (milieutherapie), en de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de relatievorming.

 

Wat zijn de doelgroepen van de instelling?

 

Kinderen (tot 14 jaar) en jongeren (van 14 tot 21 jaar) en hun gezinssysteem, afkomstig uit de regio’s Zuid Nederland; Brabant, Limburg en Zeeland

 

•Bij de doelgroep is sprake van een stoornis in het autistisch spectrum, vastgelegd door een kinder- en jeugdpsychiater.

 

•De intelligentiefactor van de doelgroep is 85 of hoger; de verbale alsmede de sociale intelligentie is 70 of hoger.

•Er is bij de doelgroep sprake van een vastgelopen ontwikkeling maar er is tevens het positieve perspectief dat hierin door behandeling verandering kan worden gebracht.

 

•De ernst van de problematiek van de doelgroep overschrijdt de draagkracht van het gezin, de school, het werk of het omringende systeem.

Wat zijn de beperkingen van de instelling?

 

Een organigram van de instelling:

 

Raad van Toezicht

  • P. (Piet) Schalkwijk, voorzitter
  • Mr. E.T. (Eelco) de Jong, vice-voorzitter
  • A.F. (Ton) Berg
  • Mw. F. (Femmy) Doorduijn 
  • Mw. dr. D.F.M. (Dorien) Konst
  • A. (Guus) Kullberg

 

Raad van Bestuur

 

  • Drs. E.A.J.M. (Egbert) Reijnen, voorzitter

Managementteam

·  Drs. J.W. (Wim) Neijndorff, manager Cluster Ambulante Zorg

·  Drs. W.P. (Wim) van den Thillart, manager Cluster Klinische Zorg 

·  Mevrouw drs. A.A. (Astrid) van Dijk, manager Cluster R&D (Research en Development)

·  Ing. E. (Eddy) Sas, MBA, Manager Cluster Bedrijfsvoering 

·  Mevrouw P.A. (Petra) Roelofs, MA, hoofd P&O

 

Met welke instellingen werkt deze instelling samen? En wat is de functie van de samenwerking met deze organisaties?

 

Het Dr. Leo Kannerhuis werkt o.a. samen met:

 

•De RINO Groep, opleidingen op het gebied van de GGZ, maatschappelijke opvang en aanpalende sectoren

•HAN, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

•SPON, Postdoctorale opleidingen.

 

 

Wat is de functie van deze samenwerking met deze organisties?

 

Ontwikkeling, verspreiding en toepassing van kennis op het gebied van autisme: dat is waar de nieuwe samenwerking tussen het Dr. Leo Kannerhuis en de RINO Groep voor staat. De expertise van het Dr. Leo Kannerhuis wordt via de RINO Groep toepasbaar gemaakt voor een brede groep professionals in de zorg en het onderwijs.

 

Van alles het beste: kennis, didactiek en onderwijsinfrastructuur.

 

Het Dr. Leo Kannerhuis biedt in deze samenwerking de inhoudelijke kennis, de RINO Groep zorgt voor de kennistransfer via scholing. Manager R&D Astrid van Dijk van het Dr. Leo Kannerhuis: "In deze samenwerking doen we ieder waar we goed in zijn. De meerwaarde ervan gaat echter verder: samen kunnen we het opleidingsaanbod verbreden en verdiepen, maar ook de doelgroepen veel beter bereiken en dus meer kennis verspreiden." Wat gaan professionals en cliënten daarvan merken? "Wie deelneemt aan een van de opleidingen, krijgt een combinatie van de beste inhoud, de beste didactiek en de beste onderwijsinfrastructuur. Een voorbeeld van dat laatste is bijvoorbeeld de digitale leeromgeving van de RINO Groep. Cliënten zullen ervan profiteren dat wetenschappelijke kennis terechtkomt bij meer hulpverleners, en sneller".

 

 

 

voor meer informatie:www.leokannerhuisbrabant.nl/