OCB wil zich continue aanpassen aan de vraag die cliënten stellen. OCB werkt zoveel mogelijk in de omgeving van cliënten. Er is sprake van een sterke groei in de vraag naar diagnostiek, behandeling en begeleiding van jongeren met een lichte verstandelijke beperking. De groeiende vraag kenmerkt zich door een grote verscheidenheid, complexere problematiek, afnemend evenwicht in het gezin en de leefomgeving. Soms gelijktijdig met een afnemende motivatie bij met name de oudere jeugd. Het gevolg van deze ontwikkeling is dat een heldere verantwoordelijkheidsverdeling tussen jongere, gezin en hulpverlener belangrijk wordt.
OCB wil cliënten graag een passend antwoord bieden. Bovendien is het belangrijker dat behandeling en begeleiding systeemgericht en multidisciplinair worden uitgevoerd. Profilering en inzichtelijkheid van het hulpaanbod, vergroting van de deskundigheid en vraaggericht informeren en behandelen zijn noodzakelijk om de relatie tussen OCB en haar cliënten te bevorderen. OCB wil haar deskundigheid verder blijven ontwikkelen en uitdragen, waarbij het inhoudelijke samenwerking noodzakelijk acht om een zo volledig mogelijk aanbod te realiseren.
OCB wil het orthopedagogisch kenniscentrum zijn voor de provincie Noord-Brabant. Het kenniscentrum op het gebied van diagnostiek, behandeling, begeleiding en verblijf voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking en hun gezin. We gaan uit van de mogelijkheden van de jongere en houden rekening met beperkingen. We willen een betrouwbare partner zijn voor jongeren, waarbij ieder vanuit eigen verantwoordelijkheid bijdraagt aan de ontwikkeling van de jongere. We willen tevens een consultatiefunctie vervullen voor personen en organisaties die beroepsmatig betrokken zijn bij OCB-cliënten.
Wat is de Doelstelling van de instelling?
Het Orthopedagogisch Centrum Brabant is een instelling voor behandeling van jongeren met een lichte verstandelijke beperking die gedragsproblemen en opvoedingsproblemen hebben. Deze problemen komen thuis tot uiting en/of op school of het werk en/of in hun vrije tijd. Door de jongeren te helpen, willen we hun kansen in de samenleving vergroten en proberen te voorkómen dat ze ontsporen.
We hebben 25 vestigingen, waar circa 400 medewerkers werkzaam zijn. Dat zijn: orthopedagogen, therapeuten, trainers, psychodiagnostici, gezinshulpverleners, groepsbegeleiders, systeemdeskundigen (maatschappelijk werkers), huishoudelijk medewerkers, medewerkers in uiteenlopende adviserende en ondersteunende functies en managers.
Wat voor soort hulp bieden ze aan?
Ons hulpaanbod omvat:
Wat is de Doelgroep?
We bieden hulp aan kinderen/jongeren in de leeftijd van 4-23 jaar met een lichte verstandelijke beperking. Deze beperking maakt dat ze voor sommige dingen wat meer tijd nodig hebben. Ze weten zich vaak ook niet goed te uiten. Daarom hebben ze soms gedragsproblemen. In de diverse leeftijdsfasen is bijvoorbeeld sprake van het volgende:
De vraag om hulp komt vaak van ouders of gezinnen. Daarom helpen we niet alleen de kinderen/jongeren met hun problemen. We helpen ook ouders/gezinnen om met hun kind om te gaan.
Organogram:
Momenteel zijn we in de regio Midden met onze vaste externe samenwerkingpartners actief aan de slag om onze samenwerking te verdiepen en daar waar mogelijk te verbreden. Onderstaand een korte beschrijving wat de actiepunten per partner zijn. Vanaf oplevering nieuwbouw begin 2008 zal toegewerkt worden naar uitbreiding van 6 tot 12 plaatsen naschoolse dagbehandeling. www.poorttilburg.nl In een achtergrondartikel over het praktijkonderwijs De Poort treft u meer informatie. In gesprek over uitbreiding van combinatie naschoolse dagopvang/dagbehandeling en ambulante gezinshulp binnen de regio’s Midden - en Noordoost -Brabant. In ’s-Hertogenbosch wordt gezamenlijk Hulp aan Huis opgezet. Bij persberichten leest u twee artikelen over de samenwerking van OCB en Amarant. Zie: persberichten Samen met Amarant wordt invulling gegeven aan 12 plaatsen voor naschoolse begeleiding en dagbehandeling. Een artikel in het relatieblad van Amarant De Koers beschrijft dit samenwerkingsproject. (artikel samenwerking De Burcht). Hiermee is een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de onderwijsinvulling van het te ontwikkelen Multi Modulair Centrum (MMC) voor regio Midden. Samen met de Bisschop Janssensschool, onderdeel van Stichting Speciaal Onderwijs Tilburg, is OCB gestart met 8 plaatsen naschoolse dagbehandeling in Tilburg -Noord. Vooroverleg voor 6 plaatsen naschoolse dagbehandeling binnen school. Vooroverleg voor 6 plaatsen OZW in Kaatsheuvel/Waalwijk. Vooroverleg voor 6 plaatsen naschoolse behandeling in Tilburg. Voor meer informatie: http://www.ocbrabant.nl/ Samenwerkingpartners regio Midden - Brabant
Met Praktijkonderwijs Waalwijk
Uitbreiding 6 plaatsen naschoolse dagbehandeling tot 12 plaatsen. www.met-pro.nl
Praktijkonderwijs De Poort Tilburg
Amarant
Voortgezet Speciaal Onderwijs De Burcht, Tilburg
Stichting Speciaal Onderwijs Tilburg
SBO Bisschop Janssensschool TilburgSpeciaal Basis Onderwijs De Poort Waalwijk
Speciaal Onderwijs Anton Pieckschool
Speciaal Onderwijs Zonnesteen